Auksinės šventinio stalo taisyklės – suderintas maistas ir saikas

Specialistų teigimu, besaikis tarpusavyje nederančių maisto patiekalų ragavimas šventiniu laikotarpiu, gali ne tik apsunkinti virškinimo sistemą, bet ir sukelti rimtų sveikatos problemų bei pasibaigti vizitu pas gydytojus. Kad taip nenutiktų, sėdint prie gausiai nukrauto šventinio stalo, reiktų vadovautis taisykle – „visko po truputį“, sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Edita Stankevičiūtė. 

Neteisingai suderintas maistas

„Vienas dažniausių nusiskundimų vaistinėse švenčių metu yra virškinimo problemos: pilvo pūtimas, sunkumas skrandyje, pykinimas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Kai valgomas neteisingai suderintas maistas, jis organizme pradeda rūgti, kaupiasi blogosios bakterijos. Vienas iš pavyzdžių – nedera kartu valgyti saldų ir riebų maistą, rūgščius vaisius su krakmolingais, pavyzdžiui, bananus su citrinomis. Prisivalgę visų įmanomų Kūčių ir Kalėdų stalo patiekalų jaučiamės išpampę ir apsunkę. Po persivalgymo dienos svarbu daryti iškrovos dieną, kuri organizmui padės apsivalyti ir grįžti prie įprasto režimo“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė E. Stankevičiūtė.

Ji pažymėjo, kad taip dažniausiai nutinka todėl, kad skirtingose virškinamojo trakto vietose yra skirtinga pH terpė, pavyzdžiui, burnoje – silpnai rūgštinė, o skrandyje – labai stipriai rūgštinė.

Pasak vaistininkės, daržoves tinka valgyti su krakmolingu, baltyminiu ir riebiu maistu. Tuo tarpu baltyminio maisto nepatartina valgyti su krakmolingu, daug cukraus turinčiu maistu, taip pat vaisiais. Netinka tarpusavyje ir vaisiai su daržovėmis, daugiau riebalų turintis maistas su maistu, turinčiu daug cukraus. 

Ragauti po truputį

„Natūraliai kyla klausimas, į ką reiktų atkreipti dėmesį, jeigu valgysime tarpusavyje derančius patiekalus. Svarbiausia, nereiktų valgyti daugiau nei šešių patiekalų per vieną vakarą, nes tuomet tiesiog gresia persivalgymas ir bloga savijauta. Kad galėtumėte mėgautis šventiniu stalu ir jaustis gerai kitą dieną, nevalgykite didelėmis porcijomis, o ragaukite visko po truputį. Tarp nederančių patiekalų valgymų reikėtų daryti bent pusvalandžio pertraukas“, – pabrėžia „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Jos teigimu, norint, kad švenčių patiekalai taptų sveikesni ir vertingesni, reikėtų pakeisti gaminimo būdą ir kai kuriuos produktus ar padažus.

„Norint išvengti didelio riebalų kiekio, maistą reiktų troškinti, o ne kepti. Taip pat stengtis kuo mažiau naudoti ne tik aliejaus, bet ir vengti majonezo, riboti riebaus maisto vartojimą. Vietoj mėsos geriau rinkitės žuvį, kuri yra vertingesnė baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgšties ir vitamino D kiekiu. Daržovės taip pat gali būti puikus pasirinkimas, kuris netgi gerina virškinimą, praturtina organizmą vitaminais, mineralinėmis ir skaidulinėmis medžiagomis. Beje, iš vaisių ir daržovių galima pasiruošti daugybę skirtingų, gardžių salotų, kurias galima skanauti su pilno grūdo duona“, – patarimais dalijasi vaistininkė E. Stankevičiūtė.

Taip pat vaistininkė atkreipia dėmesį ir į tai, kuo maistas užgeriamas. Anot jos, saldūs ir gazuoti gėrimai yra labai kaloringi ir verčiau rinktis vandenį su citrina arba žaliąją arbatą. 

Maisto laikymo sąlygos

Kita dažna problema, kad žmonės šventinį stalą nukrauna per gausiai. Vaistininkės teigimu, reiktų pirkti tokį maisto kiekį, kad suvalgytume jį per 2-3 dienas.

„Šiais metais šventinės dienos nesutampa su savaitgaliais, todėl tikėtina, kad šventinis stalas bus nukrautas patiekalais kiek ilgiau. Kad geros nuotaikos nesugadintų virškinimo sutrikimai, patartina neprisipirkti ir neprisiruošti maisto patiekalų daugiau nei 3 dienoms į priekį, nes jo tiesiog nepajėgsime suvalgyti ir jis suges. Pavyzdžiui, kepto, virto ar troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val.“, – pabrėžė E. Stankevičiūtė.

Organizmui žalingos kombinacijos

Vaistininkė pažymi, kad šventiniu laikotarpiu valgant kur kas įvairesnį maistą, didėja rizika, kad maisto racione pasitaikys produktų, kurie netinka su tuo metu vartojamais maisto papildais ar netgi vaistais.

„Maistas dažniausiai sulėtina, o kartais ir kiek prailgina vaistų poveikį. Pavyzdžiui, riebus maistas slopina daugumos vaistų  nuo širdies ligų ar padidėjusio spaudimo. Geriant kraują skystinančius vaistus, negalima vartoti spanguolių, kurios gali sukelti netgi vidinį kraujavimą. Vartojant priešuždegiminius vaistus, reiktų vengti marinuotų daržovių, grybų, keptų gaminių“, – sako E. Stankevičiūtė.

Taip pat, anot jos, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kuo užgeriame vaistus ar maisto papildus.

„Pavyzdžiui, vaisių, o ypač greipfrutų sultys slopina daugelio vaistų pasisavinimą. Taip pat nerekomenduojama vaistų užgerti pienu, nes pienas sumažina tetraciklinų grupės antibiotikų pasisavinimą. Užgeriant vaistus ar vitaminus su alkoholiu, jie veikia kur kas stipriau nei užgeriant juos vandeniu. Visada kai iškyla klausimų dėl vaistinių preparatų suderinamumo su kitais vaistais, maisto papildais ar net maistu, užsukite pas mus ir galėsite ne tik nemokamai pasitikrinti vaistų suderinamumą, bet ir gausite profesionalią konsultaciją“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Libby Penner / Unsplash

Panašūs straipsniai